Măgari


Magarul de astazi este magarul salbatic din Africa, ce are trei subspecii cunoscute: Atlanticul, Nubianul si Somalezul. Domesticirea s-a petrecut cu circa 4-6 mii de ani in urma. In perioada domesticirii, magarul nu a jucat un rol semnificant in istorie, precum s-a intamplat in cazul altor specii de animale domestice de statura mare, precum calul. Existenta acestuia a fost decisiva in dezvoltarea civilizatiei umane, pe cand magarul nu avea nici viteza, nici puterea care sa-l ajute sa concureze cu maiestuosul armasar. Prin urmare, magarusul era foarte intalnit in zonele mai slab dezvoltate, mai sarace si prin rutele comerciale majore, fiind de mare ajutor la caratul bagajelor. Magarii de azi din Bazinul Carpatic traiesc deja acolo de mai multe secole, dar nimeni nu s-a ocupat propriu-zis de cresterea lor.



La inceputul secolului XX au existat unele initiative pentru a crea culturi in cadrul domeniilor nobile, dar pana in momentul de azi acestea au disparut complet. Pe teritoriul Ungariei, in anul 2003 s-a fondat Societatea Maghiara a Crescatorilor de Magari, care si-a propus sa inregistreze cele 4-5 de mii de animale existente si sa incerce cresterea rasei numite Magar de Parloaga/Ses. Scopul cresteri lor ar fi formarea unui septel cu o statura bine proportionata, cu aspect de incredere, bland, cu comportament bun, predispus spre munca. Acesta va trebui sa poarte caracteristicile optime ale speciei cum ar fi: rezistenta la factorii de mediu (vreme, nutritie, boli), sa fie nepretentios, sa aiba putere si capacitate mare de lucru comparativ cu statura, dar sa aiba si o perioada activa indelungata in campul muncii (20-25 ani)
Read More

Peştera Scărişoara ar putea intra în Cartea Recordurilor!

O echipă de speologi de la institutul Emil Racoviţă din Cluj Napoca susţine că Peştera Scărişoara ar putea ascunde cel mai mare gheţar subteran din lume relatează ziarul Bihoreanul. Iar dovada ar fi, spun ei, măsurătorile pe care le-au realizat cu ajutorul unor echipamente performante.
Daca teoria lor se va dovedi a fi adevarată, atunci Scarişoara ar putea smulge prima pozitie unei pesteri din Slovacia, unde se află un ghetar de 112.000 metri cubi.
Cercetatorii spun ca, pe baza calculelor vor incerca sa realizeze pe computer proiectia tridimensionala a ghetarului si ca, la finalul studiului, vor publica rezultatele.
Pestera Scarisoara, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Romania, a fost declarata Monument al Naturii in 1938.
Read More

"Meduză" uriaşă în Marea Britanie

Un desen de circa 200 de metri a unei meduze a apărut peste noapte într-un câmp de orz din Marea Britanie, uimind specialiştii din domeniul „cercurilor din recolte”, scrie cotidianul Telegraph.
Astfel de „sculpturi” sau desene uriaşe în câmpuri sunt destul de obişnuite, cel mai des întâlnite fiind cercurile. De-a lungul timpului au existat şi modele mai complexe, în formă de fluturi, păsări, sau chiar o imagine codată a numărului Pi.
Specialiştii spun, însă, că nu au mai văzut niciodată o meduză, aceasta fiind prima de acest gen din lume. Mulţi oameni cred că respectivele cercuri sunt create de nave extraterestre, pe când alţii susţin că au la origine fenomene naturale.
Read More

IT . Stiaţi că…?

     Prima tentativă de creare a unui calculator portabil a aparținut companiei Xerox și a avut loc la începutul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet. primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker. Acesta a fost produs de Xerox în 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansată pentru acele timpuri: 128 kB RAM și un procesor de 1 MHz. Costurile mari de producție, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa rămână un prototip produs în doar câteva exemplare.
     Primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981, acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.
desi a beneficiat de un succes urias și nesperat în urma lansării Osborne 1, compania producătoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, în 1983. Se spune ca problemele financiare au inceput pentru corporatie in momentul in care s-au facut publice planurile de viitor care prevedeau aparitia unor laptop-uri mai performante decat Osborne 1, lucru care a dus la scaderea drastica a cererii pentru actualul model.
     Intel incearca, prin Common Building Block, sa introduca un set de norme si standarde in industria notebook-urilor. Acest set de standarde face referire la trei dintre componentele principale ale unui latop: display-ul (14.1-inch, 15-inch, 15.4-inch); unitatile optice (9.5mm and 12.7mm) si hard-disk (2.5-inch), dar este criticat pentru lipsa mentionarii unor standarde si pentru componentele grafice. CBB este adptat cu greutate de catre producatori.
exista si o categorie speciala de notebook-uri, denumite Netbooks, care contine produse destinate in special utilizarii pentru navigarea pe internet. Termenul Netbook a fost introdus recent pe piață de către Intel iar unul din primele laptop-uri din aceasta categorie este Asus Eee PC, prezent și in România.
subnotebook-urile, notebook-uri de dimensiuni mai mici decat laptop-urile obisnuite, au fost lansate incepand cu 1989, prin Compaq LTE, si au inceput sa castige o cota importanta de piata odata cu lansarea Asus Eee PC, in 2007.

     Cea mai cunoscută gamă de subnotebook-uri din lume este Sony Vaio. Alte serii larg cunoscute de către consumatori sunt Lifebook de la Fujitsu sau Libretto de la Toshiba.

sursa: www.stiati-ca.com
Read More
Copyrights © 2006-2016 - Șapte Zile. Un produs Blogger.

Contact